Skip to content

Panouri Solare

Panouri solare

Soarele, cea mai curată şi sigură sursă de energie de care putem dispune, revarsă în fiecare an pe planeta noastră o cantitate de energie de circa 15.000 de ori mai mare decât necesarul mondial şi se prevede că va continua să facă acest lucru pentru cel puţin alte 1,5 miliarde de ani! Se ştie bine că iradierea solare este mai mare în apropierea ecuatorului şi în deşerturi, unde atinge 2.200 kWh pe an pe metru pătrat. Deşi iradierea scade pe măsură ce ne îndepărtăm de zona ecuatorială, ea atinge valori importante in Europa; de exemplu in Romania media anuala a iradierii solare este 1500kWh/mp/an si se distribuie pe luni si zile dupa cum vedeti in diagrama:

How Can We Help?Avantaje si dezavantaje
Panouri solare, panouri fotovoltaice, panouri termofotovoltaice…toate folosesc energia solară, energia emisă de Soare, pe întreg domeniul radiației sale electromagnetice, pentru a ne asigura confortul la cel mai mic pret posibil: GRATIS !!!.
Avantajul principal al folosirii panourilor fotovoltaice este sintetizat in doua cuvinte: ENERGIE GRATUITA !!!
Dezavantajele prezentate mai jos consider ca nu intrec in prioritate acest mare avantaj. 
Comparativ cu puterea furnizată, investiția necesară în panourile fotovoltaice este mare. Panourile necesită spațiu de instalare orientat convenabil,unghiul de incidenta al radiatiei solare fiind foarte important, iar fără un sistem de stocare (care, la rândul său, necesită investitii si întretinere) energia generată este utilizabila numai o perioada de timp scurta.
Panourile solare produc energie electrică 9h/zi (calculul se face pe minim; iarna ziua are 9 ore) Ziua timp de 9 ore aceste panouri solare produc energie electrică și în același timp înmagazinează energie în baterii pentru a fi folosită noaptea.
Deși energia solară este regenerabila și ușor de produs, problema principală este că soarele nu oferă energie constantă în nici un loc de pe Pamant. În plus, datorită rotației Pământului în jurul axei sale, și deci a alternanței zi-noapte, lumina solară nu poate fi folosită la generarea electricității decât pentru un timp limitat în fiecare zi. Este de asemenea cunoscut ca elevatia si azimutul pozitiei soarelui sunt diferite iarna de perioada verii, datorita miscarii relative a soarelui pe cer.
O altă limitare a folosirii acestui tip de energie o reprezintă existența zilelor noroase, când potențialul de captare al energiei solare scade sensibil datorită ecranării Soarelui, limitând aplicațiile acestei forme de energie regenerabila.
Aceste limitari conduc la un nivel maxim de eficienţă de 9-13% (pentru panouri fotovoltaice siliciu cristal), avind posibilitatea de a ajunge la 17-20 % daca se utilizeaza sisteme de orientare dupa soare.
In privinta eficentei colectarii energiei solare sub forma energiei termice, experimental un tub termic ajunge la o putere maxima de 70 W / tub; deci 3 tuburi termice echivaleaza energetic cu 1mp de panou fotovoltaic performant !!!
Randamentul tehnic al tuburilor termice ajunge la 80 % !!!