Skip to content

Soluții Industriale

Sisteme de ventilatire si climatizare

Pentru imbunatatirea conditiilor de microclimat interior sau pentru atingerea anumitor parametri de stare a aerului interior, o incinta poate fi ventilata sau climatizata.

Ventilatia poate fi naturala sau mecanica. In primul caz se folosesc deschideri in elementele de constructie (usi, ferestre, grile special prevazute pentru ventilare), fara posibilitatea controlulului. Ventilarea mecanica presupune utilizarea ventilatoarelor (fie numai pentru introducerea aerului, fie numai pentru evacuarea aerului, fie atit pentru introducere, cit si pentru evacuare), numarul de schimburi orare fiind strict controlat.

In cazul in care se utilizeaza sisteme cu ajutorul carora se poate controla temperatura interioara a aerului vorbim de instalatii de climatizare. Acestea pot fi sau nu combinate cu sisteme de ventilare, respectiv pot functiona doar cu recircularea aerului interior, sau pot asigura un anumit raport intre aerul recirculat si aerul proaspat din exterior sau pot functiona cu aer proaspat integral.

In cazul in care, in afara de temperatura, trebuie controlati si alti parametrii ai aerului interior se folosesc instalatii de conditionare, care au in componenta echipamente complexe de tratare a aerului.

Solutiile sunt variate si se adapteaza fiecarei situatii in parte, tinind cont de specificul lucrarii, cerintele beneficiarului si, nu in ultimul rind, de disponibilitatea de investire intr-un sistem de asigurare a confortului.

 Sisteme de incalzire

La stabilirea unei solutii de incalzire prima intrebare care se pune este: “Ce resurse energetice sunt disponibile?” Resursele clasice (conventionale) sunt: gazele naturale, gazul petrolier lichefiat, combustibilul lichid, combustibilul solid si energia electrica. Dintre acestea, cele mai folosite sunt gazul natural, combustibilul solid si energia electrica.

Folosind aceste resurse se poate prepara agent termic (apa calda, apa calda cu parametri redusi, apa fierbinte, abur) intr-o centrala termica sau se pot folosi in echipamente de incalzire locala (generatoare de aer cald ce folosesc energia electrica sau gazele naturale, panouri ceramice sau tuburi radiante cu gaze naturale sau chiar banalele sobe de teracota ce folosesc gaze naturale sau combustibil solid).

La alegerea echipamentelor dintr-o centrala termica si a agentului termic produs de acestea se tine cont de sistemele interioare de incalzire care il vor folosi. Cele mai cunoscute si utilizate sunt:

incalzirea cu corpuri statice de tip radiator, convecto-radiator sau ventiloconvectorincalzirea cu radiatie de pardoseala sau de plafonincalzirea cu aer cald

Alegerea sistemului interior depinde de tipul si destinatia cladirii, cerintele interioare de confort termic, modalitatea de utilizare (program continuu sau cu perioade de intrerupere), corelarea cu un sistem de ventilare / climatizare si, ca in toate alegerile, de disponibilitatea financiara a beneficiarului.

Ce soluții industriale oferim?

Sisteme de ventilatie si climatizare pentru domeniul industrial

In cazul halelor industriale sistemele de ventilare uzuale asigura o ventilare locala, o ventilare generala sau o combinatie intre acestea. Ventilatia locala presupune evacuarea aerului din apropierea surselor de nocivitati cu un sistem local (hote, de ex.), iar ventilatia generala presupune asigurarea unui numar de schimburi orare in interior, lucru pentru care se folosesc ventilatoare de introducere / extractie. In toate cazurile, sistemele de ventilare alese vor tine cont de asigurarea unui raport corect intre debitul de aer introdus si cel evacuat din incinta.
Datorita faptului ca introducerea aerului din exterior in perioadele cu temperaturi extreme (iarna / vara) poate crea un real disconfort, sistemele de ventilare industriala pot fi completate de sisteme de tratare a aerului din exterior. Acestea pot filtra, raci, incalzi aerul exterior, existind o gama larga de echipamente.

Climatizarea halelor industriale se poate face:

Centralizat

Se folosesc echipamente complexe de tip roof-top, care pot asigura incalzirea, racirea, aportul de aer proaspat necesar, evacuarea aerului viciat.

Descentralizat

Sistemele de climatizare descentralizata folosesc unul sau mai multe tipuri de echipamente:

 • echipamente ce pot asigura si incalzirea si racirea aerului:
  • aeroterme functionind cu agent termic / frigorific
  • aparate de aer conditionat de tip split
  • aparate de aer conditionat in detenta directa, cu unitate exterioara si unitate interioara de tubulatura
 • echipamente ce pot asigura incalzirea pe timpul iernii si ventilatia pe timpul verii:
  • generatoare de aer cald functionind cu gaz metan sau GPL
  • generatoare de aer cald functionind cu motorina
 • echipamente ce asigura doar incalzirea incintei:
  • panouri radiante ceramice functionind cu gaz metan
  • tuburi radiante functionind cu gaz metan

 

Un sistem aparte il constituie racitoarele evaporative adiabate COLD AIR, care asigura racirea spatiilor, umidificarea aerului si o ventilare eficienta (cu un numar mult mai mare de schimburi orare decit in mod uzual) datorita debitului mare de aer introdus.

Sistemul de racire evaporativa adiabatica COLD AIR reprezinta o tehnologie moderna pentru racirea cladirilor mari: fabrici, ateliere, magazii si depozite, spatii comerciale, centre sportive, pavilioane expozitionale, zone publice, restaurante si fast-food-uri, sali de sport, piete agro-alimentare, si multe alte incinte unde sistemul traditional de conditionare a aerului ar duce la costuri ridicate de instalare si la consumuri energetice considerabile.

Sistemul COLD AIR permite echiparea cladirilor mari cu un sistem de racire pe timpul verii pentru imbunatatirea starii de confort si a productivitatii lucratorilor, fara investitii majore in echipamente, fara consumuri energetice mari si fara impact asupra mediului inconjurator.

Avantaje generice:
– Tratarea volumelor mari de aer pentru a asigura multe schimburi de aer
– Filtrarea aerului
– Racirea aerului
– Posibilitatea de functionare in regim “numai ventilare” in anotimpurile mai reci
– Posibilitatea de a raci numai in zone specifice sau de a avea racire variata in zone diferite
– Costuri scazute ale sistemului de racire, costuri scazute de functionare, costuri scazute de mentenanta
– Consum energetic scazut
– Fara agent frigorific, fara impact asupra mediului inconjurator
– Imbunatatirea igienei mediului ambiant interior