Skip to content

Soluții Industriale

Sisteme de ventilatire si climatizare

Pentru imbunatatirea conditiilor de microclimat interior sau pentru atingerea anumitor parametri de stare a aerului interior, o incinta poate fi ventilata sau climatizata.

Ventilatia poate fi naturala sau mecanica. In primul caz se folosesc deschideri in elementele de constructie (usi, ferestre, grile special prevazute pentru ventilare), fara posibilitatea controlulului. Ventilarea mecanica presupune utilizarea ventilatoarelor (fie numai pentru introducerea aerului, fie numai pentru evacuarea aerului, fie atit pentru introducere, cit si pentru evacuare), numarul de schimburi orare fiind strict controlat.

In cazul in care se utilizeaza sisteme cu ajutorul carora se poate controla temperatura interioara a aerului vorbim de instalatii de climatizare. Acestea pot fi sau nu combinate cu sisteme de ventilare, respectiv pot functiona doar cu recircularea aerului interior, sau pot asigura un anumit raport intre aerul recirculat si aerul proaspat din exterior sau pot functiona cu aer proaspat integral.

In cazul in care, in afara de temperatura, trebuie controlati si alti parametrii ai aerului interior se folosesc instalatii de conditionare, care au in componenta echipamente complexe de tratare a aerului.

Solutiile sunt variate si se adapteaza fiecarei situatii in parte, tinind cont de specificul lucrarii, cerintele beneficiarului si, nu in ultimul rind, de disponibilitatea de investire intr-un sistem de asigurare a confortului.

 Sisteme de incalzire

La stabilirea unei solutii de incalzire prima intrebare care se pune este: “Ce resurse energetice sunt disponibile?” Resursele clasice (conventionale) sunt: gazele naturale, gazul petrolier lichefiat, combustibilul lichid, combustibilul solid si energia electrica. Dintre acestea, cele mai folosite sunt gazul natural, combustibilul solid si energia electrica.

Folosind aceste resurse se poate prepara agent termic (apa calda, apa calda cu parametri redusi, apa fierbinte, abur) intr-o centrala termica sau se pot folosi in echipamente de incalzire locala (generatoare de aer cald ce folosesc energia electrica sau gazele naturale, panouri ceramice sau tuburi radiante cu gaze naturale sau chiar banalele sobe de teracota ce folosesc gaze naturale sau combustibil solid).

La alegerea echipamentelor dintr-o centrala termica si a agentului termic produs de acestea se tine cont de sistemele interioare de incalzire care il vor folosi. Cele mai cunoscute si utilizate sunt:

incalzirea cu corpuri statice de tip radiator, convecto-radiator sau ventiloconvectorincalzirea cu radiatie de pardoseala sau de plafonincalzirea cu aer cald

Alegerea sistemului interior depinde de tipul si destinatia cladirii, cerintele interioare de confort termic, modalitatea de utilizare (program continuu sau cu perioade de intrerupere), corelarea cu un sistem de ventilare / climatizare si, ca in toate alegerile, de disponibilitatea financiara a beneficiarului.

Ce soluții industriale oferim?